اثرات چند ویتامین بر بدن
بهترین منابع غذایی :
جگر سیاه، روغن کبد ماهی، زرده تخم مرغ، میوه های زرد متمایل به نارنجی و سبزیجات، شیر، کره و مارگارین .
تذکر : توصیه میشود که ویتامین A را همراه با ویتامین E مصرف شود.
--------------------------------------------------------------------------------
ویتامین (C):
اثرات ویتامین : تجویز مقدار زیاد ویتامین C باعث بهبودی سریع نشانه های بیماری اسکوربیت می گردد. این ویتامین به عنوان کوفاکتور در تعدادی از واکنش های هیدرو کسیلاسیون و آمیناسیون بدن شرکت می کند. از طرف دیگر در ساخت استروئیدها در غده فوق کلیوی نیز دخالت دارد. این ویتامین در بافتهای مختلف بدن مانند : دندان، استخوان و مویرگها در ساخت کلاژن و غیره مواد آلی شرکت می کند.
کمبود این ویتامین:
موجب اختلال در ساخت کلاژن و در نتیجه اختلال در التیام زخم، نقص در تشکیل دندان و پارگی و شکستگی مویرگها می شود.
مصرف روزانه 5 تا 10 میلی گرم ویتامین C ذخیره بدن را در حد 600 تا 1000 میلی گرم حفظ می کند. اگر میزان مصرف روزانه 60 میلی گرم شود ذخیره بدن به حدود 1500 میلی گرم می رسد و اگر روزانه بیش از 200 میلی گرم مصرف گردد ذخیره کل بدن به 2500 میلی گرم خواهد رسید اگر سطح ویتامین C خون از 5/1 میلی گرم در دسی لیتر بیشتر شود ویتامین C در ادرار ظاهر خواهد شد.
----------------------------------------------------------------------------
ویتامین ( D ) :
اثرات ویتامین : این ویتامین در بدن باعث افزایش جذب کلسیم از روده، به حرکت در آوردن املاح استخوانی و احتباس کلیوی کلسیم و فسفر.
مسمومیت با ویتامین: D علائم اولیه به افزایش سطح کلسیم خون مربط می شود: ضعف ، خستگی، رخوت، سردرد، تهوع و استفراغ و اسهال. ممکن است اختلال هوشیاری و اغما نیز بروز نمایید.
اختلال اولیه در عملکرد کلیه به افزایش سطح کلسیم خون: بصورت پرنوشی ، پرشاشی ، شب ادراری، کاهش توانایی تغلیظ ادرار و وجود پروتئین در ادرار تظاهر می کند.
بهترین منابع غذایی روزانه:
برخی ماهیها و روغن ماهی ، شیر غنی شده با ویتامین D و نان .
نکته: ویتامین D موجود در مواد غذایی با پخته شدن از بین نمیرود .
----------------------------------------------------------------------------
ویتامین ( E ) :
ویتامین E جذب روده ای ویتامین A را افزایش می دهد و میزان ویتامین A سلول و کبد در حضور ویتامین E بالا می رود . احتمالا این اثر به خاصیت ضد اکسیدانی ویتامین E مربوط می شود که موجب حفظ ویتامین A می گردد بعلاوه ویتامین E از برخی از اثرات ناشی از مسمومیت با ویتامین A جلوگیری می کند.
نشانه های کمبود ویتامینE :
کمبود ویتامین E در انسان دارای اثرات متعددی روی دستگاه عصبی ،تولید مثل ،عظلانی ،قلبی عروقی و خونساز می باشد. بطور کلی نشانه های عصبی حاصل از کمبود ویتامین E عبارت است از : کاهش رفلکس های وتری، اختلال در راه رفتن ، کاهش حساسیت به ارتعاش ، فلج چشمی و اختلالات بینایی به علت بیماری شبکیه چشم.
نیاز روزانه و منابع غذایی مر و زن بالغ به ترتیب 10و8 میلی گرم است.
بهترین منابع غذایی و ویتامین E عبارت است از : روغن های گیاهی ( ذرات، دانه پنبه، سویا )، جوانه گندم ، تمام دانه های حبوبات، زرده تخم مرغ و جگر.
نکته : ویتامین E موجود در غذا ها با پخته شدن چندان تحت تاثیر قرار نمی گیرد .
عوارض ویتامین:E
عوارض ناشی از مصرف بیش از حد ویتامین E ( بیش از 400تا800 واحد در روز برای مدت طولانی : تاری دید، بزرگ شدن پستان در مردان و زنان، اسهال ، سرگیجه، علائمی شبیه آنفولانزا، سردرد ، تهوع یا کرامپ های معده ، خستگی یا ضعف شدید . از طرف دیگر مصرف بیش از 800 در روز باعث اختلال در سیستم دفاعی و ایمنی بدن و اختلال فعالیت جنسی شده در بیماران دچار کمبود ویتامین K می شود .